DE HÄLSOFRÄMJANDE KALLBADEN




Min kollega Coach Jonas kocken Andersson är ju ett stor förespråkare för is/kallbad men även jag (Coach Angelica) älskar ju kallbad men då i kombination med en bastu och jag har under hela mitt liv kallbadat. Under coronapandemin stängde ju dessvärre mitt favorit kallbadhus Kallbadet i Bjärred ner för allmänheten men nu var det dags igen och denna gången i sällskap av dottern min. 

Dagens vattentemperatur idag stod på 2,9 C och lufttemperaturen på 2 C. 

Går du in på https://sv.seatemperature.net/current/sweden/bjarred-skane-sweden står att läsa;

”Idag är vattentemperaturen i Bjärred 2.9°C. Vid denna temperatur kan du bara fördjupa dig i vatten i några minuter. Men man bör komma ihåg att även för tränade och erfarna människor kan detta vara farligt. I vilket fall som helst är det allmänna vädret också viktigt. Så, lufttemperaturen kommer samtidigt att nå 2°C."

Och är såklart något du behöver ta i beaktande och personer med hjärt-kärlsjukdomar eller ett högt blodtryck bör alltid rådfråga en läkare innan de kallbadar (då blodkärlen dras ihop, vilket gör att blodflödet saktar ner och risken att drabbas av hjärtstopp eller stroke då ökar) men både jag och dottern är vana kallbadare och det är inte farligt att kallbada, under förutsättning att du gör det på rätt sätt. 

Om du stannar i det kalla vattnet för länge kan du drabbas av hypotermi. Hypotermi innebär att kroppstemperaturen sjunker under 35 grader. Vid hypotermi ökar både andning och puls kraftigt, samtidigt som blodflödet till hjärnan minskar och du riskerar att bli medvetslös. Hypotermi är ett mycket allvarligt tillstånd. Därför är det otroligt viktigt att du inte stannar för länge i vattnet.

Så varför ska du kallbada?

Här är några av de positiva effekterna av kallbad:

  • Adrenalinet stiger och ger en smärtlindrande effekt, speciellt för personer med reumatism och fibromyalgi. 
  • Ökad mängd brunt fett har setts, vilket eventuellt kan förhindra övervikt och fetma. 
  • Kroppen ökar sin känslighet för insulin, vilket eventuellt kan minska riskerna för diabetes typ 2. 
  • Antal endorfiner ökar – ett hormon som får oss att må bra. Många säger sig få en ökad livskvalitet av kallbad, med förbättrat humör och starkare självförtroende.
  • Dopaminet ökar – ett hormon som kan minska stress.
  • Kallbad upplevs motverka trötthet, nedstämdhet och utmattning.
  • Blodtrycket sänks.
  • Blodcirkulationen ökar.

Coach Jonas har ju tidigare skrivit ett inlägg om det här i bloggen där han går in lite närmare på vad det är som händer i kroppen som du hittar här: 

KALLBAD, VARFÖR?

Vill du fördjupa dig ännu mer i kallbadets och isbadandets värld hittar du ännu ett inlägg av Coach Jonas här;

WINHOF-METODEN OCH ISBAD

Så summan av kardemumman i dagens inlägg är kan du kallbada så gör det!! Skriver jag med kroppen full av lyckohormoner efter dagens kallbadande. Hela tre dopp var blev det:). 

/Coach Angelica


Kommentarer