FUNKTIONELL VS TRADITIONELL STYRKETRÄNING

Skillnaden mellan funktionell vs traditionell styrketräning.

Träningstrender förändras och utvecklas ständigt till nya metoder vilket gör att de nyare metoderna tar över och de traditionella föråldras och byts ut mot andra träningsmetoder. Vilket gör att det kanske inte alltid är så lätt att veta vad skillnaden är eller om man ska välja träna, funktionellt eller styrketräning, men det beror på vad målet är med livet och träningen.

Styrketräning är lätt att följa och lära sig medan funktionell styrketräning kräver mer kunskap och erfarenhet för att utföra specifika övningar korrekt.

Enligt mig är all träning en form av funktionell träning beroende på syfte, mål och utförande. Är målet att rehaba en axelskada, gå ner i vikt, öka muskler eller är syftet helt enkelt välmående anpassas träningen utefter det. Dock ser jag inget funktionellt med att sitta i en maskin och träna en muskelgrupp i en led, jag föredrar att aktivera musklerna i flera leder där jag får använda kroppen som stöd. Jag ser kroppen som en helhet och siktar på att bli så stark som min svagaste länk

Traditionell styrketräning.

Traditionell styrketräning är när arbetet sker med att bygga styrka eller muskelmassa genom tyngdlyftning- eller styrketräning. Det innebär att träna med vikt-maskiner, fria vikter eller med träningsband, för att i ett fast plan isolera en muskel i taget. Om syftet är att träna en specifik muskelgrupp som ben, armar, sätes eller mage, är det främst styrketräning som gäller.

Fördelar med traditionell styrketräning.

Fördelarna med traditionell styrketräning är att muskeltillväxten är högre när målet är att arbete med en specifik muskel. Skaderisken är mindre eftersom specifika övningar utförs med kontrollerade rörelser. För idrottare är det även en bra metod att stärka en viss muskelgrupp eller träna mot ett visst mål.

Det har även visat sig att styrketräning förbättrar bentätheten genom att benen utsätts för stress samtidigt som det ökar rörligheten i lederna vilket bidrar till att minska risken för skador.

Styrketräning fokuserar oftast på hypertrofi och delas vanligast upp i flera träningspass i veckan där en specifikt muskel tränas 3-5 gånger med 8-12 repetitioner med målet att välja en vikt som är tillräckligt tung för att vara utmanande så att musklerna blir trötta (läs: starkare) i slutet av övningen.

Sammanfattningsvis är traditionell styrketräning baserad på att arbeta en specifik muskel eller muskelgrupp. Träningen är utförd sittande eller lutande där rörelseomfånget är begränsat med kontrollerade styrda och långsamma rörelser vilket kan leda till snabb muskeltillväxt

Funktionell träning.

Funktionell träning syftar till att i största mån likna vardagsrörelser eller rörelser inom en specifik idrott. Det är sällan som rörelser i vardagen eller rörelser inom en viss idrott endast aktiverar en muskel, utan oftast är många av kroppens muskler delaktiga i olika rörelser. Därför verkar det sig naturligt att en idrottare behöver träna funktionellt med idrottsspecifika övningar, dvs. med styrkeövningar som liknar de rörelser som sker inom den idrott man utövar. Funktionell träning förbereder oss för de krav som den specifika idrotten ställer.

Denna typ av träning består av naturliga, dynamiska rörelser, vilket gör att funktionell träning kan passa dom som har tränat ett tag. Istället för som i styrketräning som fokusera på en muskelgrupp, en isolerad rörelse i taget, fokuserar funktionell träning på flera muskelgrupper. Flera muskler är aktiverade och genom att aktivera flera muskler ökar det intensiteten i träningen vilket kan leda till att fler kalorier bränns. Funktionell träning strävar efter kvalitativ muskeltillväxt och balanserad ökning i alla muskler.

Funktionell träning kan göra det lättare med allt från att gå uppför trappan till att handla mat, till att plocka upp något från golvet. Som namnet antyder fokuserar funktionell träning på att enkelt kunna utföra vardagliga uppgifter. Ta handla mat som ett exempel där träning med funktionella rörelser med övning som tex Farmers walk kan vara en bra övning att göra för att lättare kunna gå hem med varorna.

Fördelar med funktionell styrketräning.

Båda metoderna förbättrar ledrörligheten, ökar rörelseomfånget och förbättrar bentätheten. Funktionell träning kan bättre översättas till vardagen. Rörelser som utfall, knäböj, marklyft, och andra funktionella styrketräning rörelser ger din kropp en stark grund beroende på vad du fokuserar på.

Det finns definitivt fördelar för båda metoderna för alla både idrottare och icke-idrottare att dra nytta av för att både bli starkare och arbeta med mer dynamiska övningar för att hjälpa till i vardagen.

Ju äldre man blir, desto stelare och svagare blir man. Därför är funktionell träning även en bra träningsform för äldre människor, då det har visat sig motverka stelhet och svaghet samt öka den funktionella styrkan, rörligheten och balansen. En minskad muskulär stelhet, svaghet och balans minskar i sin tur risken för åldersrelaterade skador, som t.ex. fall som leder till fraktur på lårbenshalsen.

Sammanfattningsvis utförs funktionell träning i de tre rörelseplanen: lateral, frontal och tvärgående och baserad på att aktivera flera muskler eller muskelgrupper samtidigt. Vilket kan leda till en högre kaloriförbränning- Förbättrad prestanda i nästan alla sporter och förbättrad kroppsställningen genom att musklerna växer och stärks på ett mer naturligt och balanserat sätt.

Jonas Kocken Andersson.

Referenser.
de Resende-Neto AG, do Nascimento MA, de Sá CA, Ribeiro AS, Desantana JM, da Silva-Grigoletto ME. Comparison between functional and traditional training exercises on joint mobility, determinants of walking and muscle strength in older women. J Sports Med Phys Fitness. 2019 Oct;59(10):1659-1668. doi: 10.23736/S0022-4707.19.09751-2. Epub 2019 Jun 19. PMID: 31219252.
Gray M, Di Brezzo R, Fort IL. The effects of power and strength training on bone mineral density in premenopausal women. J Sports Med Phys Fitness. 2013 Aug;53(4):428-36.


Kommentarer