OXIDATIV STRESS, HÄLSA OCH OMEGA-3

(Betalt samarbete med Svenskt kosttillskott)

Oxidativ stress, hälsa och omega-3

Oxidativ stress


Reaktiva syrearter så som fria radikaler produceras ständigt i kroppen som en biprodukt när kroppen bränner syre. Antioxidanter är kroppens naturliga skydd mot fria radikaler. Antioxidanter arbetar genom att förhindra och neutralisera ett överskott av reaktiva syrearter/fria radikaler. 

 

Oxidativ stress är ett tillstånd som uppstår när det finns en obalans mellan produktionen av fria radikaler i kroppen och kroppens försvar av antioxidanter. Dvs när det finns ett överskott av fria radikaler i kroppen. Detta inträffar ofta efter långvarig fysisk aktivitet och förvärras av en diet som är obalanserad och inflammatorisk. Den obalans som skapar oxidativ stress i kroppen kan korrigeras genom ändring av kosten. Ett bra skydd kräver dagligt intag av antioxidanter från cirka 5-9 portioner frukt, gröna grönsaker eller extra jungfruolja.


De flestas intag idag av den rekommenderade mängden är dock mindre än hälften av vad det borde vara. Människor som träna regelbundet och inte har en balanserad diet, kan ha en nivå av oxidativ stress som är för hög. Aktiva individer med genetisk mottaglighet för sjukdomar är särskilt utsatta om deras dagliga kost är obalanserad och proinflammatorisk.


Omega- 3


Omega-3 är ett samlingsnamn för ett antal fleromättade fettsyror inom samma familj, där framförallt DHA och EPA lyfts fram ur ett hälsoperspektiv. Omega-3 fettsyror är essentiella fleromättade fettsyror som ofta finns i riklig mängd i fisk, samt växtbaserade oljor, där mängden omega-3 är högre i fisk och mängden omega-6 högre i vegetabiliska oljor. Både omega-3 och omega-6 skapar via oxidering eikosanoider, som är signalmolekyler som är involverade i bland annat immunsystemet och inflammation, samt är verksamma i centrala nervsystemet. Skillnaden mellan de båda är att omega-3 har en huvudsakligen anti-inflammatorisk effekt medan omega-6 tvärtom har en inflammationsskapande effekt.


Omega-3 fettsyror har i tidigare studier visat sig kunna minska oxidativ stress och inflammation och det man sett i studie hos en grupp läkarstudenter som fick äta ett omega-3 tillskott dagligen i 3 månader, var att de upplevde sig ha mindre ångest än kontrollgruppen. Omega-3 inkorporeras i cellmembranet i kroppens celler och tros där modulera inflammatorisk signalering genom att ersätta t ex arakidonsyra (omega-6) och kan leda till att det hämmar inflammation genom påverkan på olika signalmolekyler.


Många kommersiellt tillgängliga oljor introducerades för livsmedelsbearbetning organiska och obearbetade och var de enda tillgängliga alternativen.


Idag har de flesta av de kommersiellt tillgängliga oljorna bearbetas eller förfinats. Raffineringsprocessen eliminerar alla smaker, lukt och föroreningar som kan vara skadlig eller förstöra produktens lukt, smak eller utseende. Processen tar dock också bort naturliga antioxidanter, vitaminer och andra mindre komponenter såsom polyfenoler som har gynnsamma antiinflammatoriska egenskaper. Avlägsnandet av näringsämnen och viktiga anti-inflammatoriska komponenter kompenseras endast delvis genom tillsats av antioxidanter för stabiliserings ändamål. Ett exempel är olivolja. Under raffineringsprocess av olivolja avlägsnas polyfenolerna. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) godkände i oktober 2011, ett hälsopåstående för olivolja-polyfenol: ”Olivolja-Polyfenoler bidrar till att skydda blodlipider från oxidativ stress ”. Genom att avlägsna mindre ingredienser under raffinering påverkas bio-aktiviteten hos oljor. Ett liknande exempel är avlägsnandet av vitamin A och vitamin D under raffinering av fiskolja.


Det finns inga regler för hur mycket omega-3-preparaten måste innehålla för att få kallas kosttillskott. Flera tillverkare har idag förädlat sina oljor för att öka på andelen av dessa fettsyror. Problemet blir då att många oljor ofta är så pass raffinerade vilket försämrar kvaliteten och oxiderar oljan vilket är dåligt för hjärta och kärl. Det kan skilja väldigt mycket i kvalitet mellan fabrikat från till exempel en med relativt låg totalhalt omega-3 och låg halt EPA, men har en hög andel DHA. Medan ett annat fabrikat har tvärtom en hög andel EPA och en lägre andel DHA. En annan anledningen är att låg-kvalitativa produkter kan innehålla stora mängder tungmetaller och andra miljögifter. Dessa är inte farliga i små mängder men det är inte riktigt tungmetallerna man vill åt utan hälsofördelarna.


Att tänka på med omega-3 tillskott är att det är viktigt att välja bra märken som är godkända och testade i oberoende laboratorium.


Vår rekommendation på Sculptera fitness medveten hälsa är att du köper Möllers Omega 3 då vi coacher är oerhört noga med vad vi använder och själva har använt just denna under decennier.


Här hittar du:


MÖLLERS OMEGA 3


/Coach Jonas kocken Andersson





Kommentarer