Träna tårna



TRÄNA TÅRNA

Tränar ni tårna lika mycket som resten av kroppen?

Det gjorde inte jag, den tanken slog mig aldrig. Men det har jag gjort en hel del!
 
Eller har ni funderat på hur mycket skorna vi använder påverkar rörligheten i tårna?
Det gjorde inte jag och jag är en skonörd, jag har närmare hundra par på väggen. Det är något jag reflekterat en hel del över!
 
I över 5 års tid fick jag dagligen kramp i vänster vad bara av att ta på mig skorna eller sträcka mig efter något över huvudet. Varje natt fick jag kraftiga kramper i vaden, vilket släppte när jag spände bålen. Varför vet jag inte och alla specialister jag tillfrågat har heller inte kunnat svara på det. Jag kopplade det till obalans i bålen. 
Tanken slog mig aldrig att det kunde bero på orörlighet i tårna utan jag fortsatte med rehab för ländryggen och bål träning.
Precis som många av de jag mött som har skador eller andra problem så fokuserade jag endast på själva skadan inte var den kunde härstamma från. I många fall är det inte själva extremiteten som smärtan kommer ifrån som det är obalans i utan en helt annan del i kroppen. Det är som när jag känner mig låg på energi och deprimerad så beror det oftast på obalans och spänningar i bröstryggen och ländryggen vilket oftast släpper efter lite dynamisk rörlighet för just de extremiteterna .
 
Efter jag opererades för Spinal stenos för tre år började jag om från början med att träna upp mig från grunden. Jag ansåg att jag redan hade en relativt bra rörlighet för att ha gått med grova nervsmärtor i 10 år. 
Enligt överläkaren på ortopeden hade han aldrig hade sett så lite mellanrum mellan diskarna förr, han förvånad över att jag ens kunde gå och var så pass rörlig som jag var för att. Att få höra det var ett kvitto på att jag hade gjort rätt i att tacka nej till operation alla dessa gånger genom åren och all den tid liggandes på golvet krälande som en strandsatt sköldpadda på rygg hade gett utdelning. 
Mycket av det har jag Thomas Niegemann på Idrottsmedicinskt center Malmö att tacka för. Han var en av de första som fick in mig på att träna som vi var menade att göra. 
 
Vad jag insåg var att jag inte hade någon rörlighet i vänster fotled och tår. Jag kunde knappt vicka på tårna utan att få kramp. 
Varje kväll i ett antal månader tränade jag upp rörligheten i fotleden och tårna genom att vicka på dom fram och tillbaka samt stretcha tårna. Än idag har jag inte fått upp full rörlighet i dem vilket hindrar mig i en hel del i mina dagliga aktiviteter men jag fortsätter att dagligen träna på rörligheten. Det har blivit en livsstil att lära känna varje liten del av kroppen.
 
Krampen i vaden hade avtagit men jag hade fortfarande svårt att nå något ovanför huvudet. 
Efter en kort kroppsscanning insåg jag att det var ryggmusklerna som var för korta så det var dags att fokusera på den extremiteten ett tag. Idag kan jag sträcka mig efter något högt ovanför mitt huvud utan ansträngning. 
 
Nu kan jag visserligen inte använda hälften av alla mina skor för de är helt enkelt felkonstruerade för våra fötter. Många skor idag är inte anpassade för vår naturliga gångstil och är ofta för trånga framtill eller har för mycket dämpning vilket trycker ihop extremiteterna i fötterna och skapar en felaktig gångstil som kan vara orsaken till ryggproblem hos många. Men dom är snygga på väggen så jag klagar inte. 
 
Jag skyller inte på skorna utan det är alla år av smärtor och obalans i ryggen som jag kompenserat min felaktiga gångstil. 
Idag tränar jag igenom alla extremiteterna från fingrarna till tårna lite som en daglig kroppsscanning och för en allmän hälsosam rörlighet. Jag lägger alltid in lite mer fokus på en eller två extremiteter åt gången i en period innan jag går vidare till nästa extremitet. Precis som all annan träning så krävs det att man lyssnar på kroppen och låter den tala om vilken obalans som är nästa att fokus på. Om det är styrka, kondition, rörlighet eller aktiv vila så gäller det att lyssna på kroppen inte låta egot bestämma för vi vill ofta så mycket mer än vad kroppen klarar av. Det är inga problem när vi är yngre men när vi blir äldre behöver vi träna smartare inte hårdare. 
 
Vi fokuserar allt för ofta på endast problemet och glömmer helheten varifrån obalansen härstammar från. Vi fokuserar så hårt på de rutiner vi har satt upp att vi har att vi glömmer bort helheten. Det är precis som med kosten och obalans i välmående men det får bli ett annat inlägg.
 
 /Coach Jonas Kocken Andersson



Kommentarer