Kostens effekt på hjärnan



 
KOSTENS EFFEKT PÅ HJÄRNAN

 
Du är vad du äter, eller - du blir vad du äter. 
 
Åsikterna är många när det kommer till kosten, vilket gör det svårt att förhålla sig till alla de kostråd och dieter som cirkulerar i media när förvirringen är så stor på kostområdet som det är idag. Vi fokuserar alltför ofta på mängden kalorier än mängden näring. Vi tänker för enkelspårigt och glömmer bort att det handlar om att ändra livsstil, inte att använda en specifik "diet" under en begränsad tid för att uppnå en god hälsa. När det gäller kostråd är det viktigt att förstå att forskningen är fortfarande väldigt  ung, vi vet egentligen inte så mycket men när vi kopplar ihop nutritionen med nutritions genetiken börjar vi förstå saker som vi inte har förstått tidigare. Det vi behöver förstå är att alla dieter ger resultat till en början. Men alla dieter fungerar inte på lång sikt, antingen för att de av olika anledningar inte är hållbara eller för att de ökar risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Miljontals år av evolution har skapat ett system av mekanismer för överlevnad. Systemet är fortfarande igång, trots att det i dag är enkelt att skaffa energirik mat året runt som kroppen inte är van vid att ha tillgång till. Frågan är egentligen inte om dieter fungerar eller inte utan om hur de fungerar långsiktigt och hälsosamt. 
 
Studier har visat att välja rätt diet går att hitta bland mikroskopiska organismer i tarmen. Det vi äter utsöndras i magsäcken, tarmen, bukspottkörteln och fettdepåerna hormon som via blodet når hjärnan och informerar den om att vi är hungriga. Hungern sitter alltså inte i magen, utan i hjärnan som styr alla våra tankar, vårt beteende och alla kroppens omedvetna reaktioner. Dock krävs det mer forskning för att vi vet fortfarande alldeles för lite om hur tarmfloran, dess bakterier och funktion. Trots vad var och varannan kostexpert hävdar är sanning. 
 
Personligen tror jag på att det finns ett starkt samband mellan kosten, tarmfloran och välmående. Men det är inte hela sanningen vi vet helt enkelt för lite.  
 
För att fungera och må bra behöver kroppen en variation av olika näringsämnen. Hur mycket energi och näring beror på kön, ålder, dagliga stressorer och hur aktiva vi är. Äta nyttigt är en fråga om balans. Det är inte hur mycket vi äter utan vad vi äter som påverkar hälsan på lång sikt. Energi och näring får vi från kolhydrater, fett och protein, vitaminer och mineraler. Vi behöver även vatten och fibrer för att fungera. En hälsosam livsstil består av en kombination av bra mat med bra näring och rörelsevanor. 
 
Flera studier har visat på hur stor påverkan kosten har över hjärnans hälsa, hur vi kan antingen äta en nyttig kost som hjälper den eller en kost med lågt näringsvärde som inte ger oss någon näring utan eroderar kroppens funktioner och hindrar kropp och sinne från att fungera ordentligt. Det är därför viktigt att förstå den effekt kosten har på oss och hur den kan påverka hjärna och den mentala hälsan.
 
I en studie i journalen Cell Metabolism visade forskare på att mat med en hög nivå av kalorier och en låg nivå av näringsämnen leder till nedbrytning av det område i hjärnan som har att göra med minnet genom att cellerna i hjärnans immunförsvar blir inflammerade. 
 
En annan studie som publicerades i Cell Metabolism visade hur cellerna i hjärnans immunförsvar blev inflammerade då man åt mat med en hög nivå av kalorier och en låg nivå av näringsämnen. 
 
En kost med en låg nivå av näringsämnen av både för stor andel kalorier eller för liten del kan ge leda till fysiologiska beroendebeteenden. Då man äter mer av dessa livsmedel så kommer man också vilja ha ännu mer av dem. Som med de flesta beroenden så blir det mer lockande att känna ett välbehag på kort sikt än att tänka på kroppens hälsa på lång sikt.
 
Du är vad du äter har bekräftas av vetenskapen. Faktumet att det vi äter påverkar vår mentala hälsa vilket ger oss en möjlighet att själva påverka hur vi mår eftersom mat och hälsa går hand i hand. När vi är medvetna om vad vi äter så kan vi ta hand om vår hälsa. 
 
 "Låt maten vara din medicin och medicinen din mat". 
Hippokrates.
 
Andas, släpp taget & acceptera. /Coach Jonas kocken Andersson



Kommentarer