Hjärndimma

 HJÄRNDIMMA 

"I hjärndimman kommer en liten del av dina neuroner att "stängas av" tillfälligt. Att bli rädd vid denna tillfälliga glömska kommer bara att göra situationen sämre."
 
Hjärndimma är något som inte är ovanligt vid kroniska smärtsjukdomar, vilket kan beskrivas som extrem mental trötthet som leder till minskad kognitiv förmåga. Hjärndimman varierar i svårighetsgrad. Vissa har större problem med detta medan andra har mindre eller inga problem. Hjärndimma kan uppstå när vi befinner oss i perioder av stress. Vi saknar energi och våra sinnen är i en dunkel dimension, långt borta och konstig, vilket gör det väldigt svårt för att fokusera, göra val och även att komma ihåg enkla saker. 
 
Hjärndimma varierar från person till person beroende på hur hög smärtnivån är eller beroende på om personen har lyckats få en utvilande sömn eller inte. Det är svårt att koncentrera sig om smärtnivån är hög. Hjärnan har då fullt upp med att hantera smärtan vilket gör att det finns mindre kapacitet över till att kunna fokusera och använda sina kognitiva förmågor. Det kan hända att man inte klarar av att läsa en bok eftersom man har glömt det som stod överst på sidan när man har kommit till slutet av sidan. 
 
Wisconsin-Madison University upptäckte att nyckeln till detta fenomen kan hittas i en grupp av kortikala neuroner. Av någon anledning som hittills inte är helt fastställd orsakar de tillfälliga "avstängningar", tillfälliga fel i anslutningarna som får patienten att känna sig som i en dimmig tunnel, isolerad från verkligheten. Orsakerna till dessa kognitiva fel kan vara flera, orsaker som är associerade med perioder av stress och sjukdomar.
 
Förutom dysfunktion i det limbiska systemet, hög smärtnivå eller sömnbrist kan även överansträngning, stress och biverkningar från vissa läkemedel bidra till att orsaka hjärndimma.
 
De olika begreppen, exempelvis hjärntrötthet och hjärndimma används delvis överlappande. Med hjärndimma avses ofta den omedelbara försämring av den mentala kapaciteten till följd av lätt mental, eller fysisk, ansträngning medan hjärntrötthet även syftar på en tillfällig  tendens att drabbas av hjärndimma. Hjärndimma används oftast när det sker en förändringar som kan fluktuera från timme till timme, eller från dag till dag, medan tidsperspektivet för hjärntrötthet är år och tiotals år.
 
De problem som hjärndimman kan orsaka kan bestå av glömska, koncentrationssvårigheter, en känsla av förvirring och problem med att hitta rätt ord. Man kan säga fel ord och höra att det är fel ord utan att man kan rätta sig eftersom ordet man sökte är som borta. Det kan bli svårt att göra flera saker samtidigt. Man kanske inte hittar saker man letar efter och det kan vara svårt att föra en diskussion och ta in information. Man kan lätt bli distraherad och ha svårt att lära sig nya saker. 
 
Långt innan hjärndimma visar sig börjar kroppen skicka varningssignaler i form av symptom, smärta, obehag eller svaghet. Men när vi lider av denna bortkoppling från våra inre jag och våra kroppar, vet vi inte hur vi ska lyssna på kroppen..
 
Dessa tecken är väldigt viktiga för att vi inte ska bli sjuka. Vi måste åtminstone lindra dem och behandla sjukdomen så att den inte blir värre. Att inte ta åt sig av tecknen kan innebära att de blir värre, och det är första steget mot en obalans för hälsan.
 
Vi kan aldrig kontrollera allt som händer i våra liv, men det finns alltid något vi kan kontrollera. Genom att fokusera på detta något kan vi vända vår situation och vår inre, farliga stress. Det finns en hel del forskning kring detta och KASAM, känsla av sammanhang vilket studerar vad som gör en människa frisk framför vad som gör någon sjuk. Varför klarar vissa personer livets motgångar med hälsan i behåll medan andra inte gör det. Aaron Antonovsky sammanfattar detta till tre ledord som är begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet. Det innebär att om att vi ser något som hanterbart, begripligt och meningsfullt så klarar vi oss bättre.
 
 /Coach Jonas kocken Andersson 


Kommentarer