Pre- och probiotika. Allt för en lycklig mage.



PRE- OCH PROBIOTIKA
 

Det sägs att 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen och att bakterierna där har direkt koppling till hjärnan och nervsystemet. Så med en lycklig mage får du inte bara ett bättre immunförsvar utan även ett bättre mående i grunden. 

Så hur håller jag då min mage lycklig? 

Jag tänkte jag först skulle börja med att skriva lite om vår mage generellt för att sen skriva om vad du kan ge din mage för att hålla den lycklig. 

I vår tjocktarm har vi cirka 1,5 kilo bakterier, vår tarmflora. Vi har alla en unik tarmflora som är sammansatt av olika bakteriestammar. I västvärlden har vi cirka 1 000 olika bakteriestammar i våra tarmar. Men antalet bakteriestammar påverkas av var vi lever i världen och vår kost. På andra ställen i världen kan man ha dubbelt så mycket bakteriestammar. Många olika bakteriestammar verkar vara en markör för god hälsa. 

Så nu till frågan hur håller vi vår mage lycklig? 

Jo, vi kan tillföra goda bakterier till vår mage och mat till de goda bakterierna i form av pre- och probiotika. 

Vad är då prebiotika och probiotika? 

Prebiotika 

I tarmarna finns det mängder av tarmbakterier som är oerhört viktiga för att vi ska må bra. Utan en bra tarmflora är det näst intill omöjligt att känna sig stark och frisk. Prebiotika är den näring som tarmbakterierna lever av. 

Prebiotiska fibrer kan inte smältas och tas upp i tunntarmen. De vandrar vidare till tjocktarmen där de ger näring till tarmbakterierna. Utan prebiotika dör tarmbakterierna ut och tarmfloran blir sämre. Följden av det blir mag-tarmbesvär och hälsobesvär. 

Probiotika

Probiotika är levande organismer, alltså tarmbakterier, som man tar i ett tillskott. Probiotika är alltså tillskott som innehåller tarmbakterier. De bakteriestammar som finns i ett probiotika-tillskott ska även finnas naturligt i tarmen. Probiotika kallas även mjölksyrabakterier. 

Du behöver både probiotika och prebiotika för en optimal tarmflora.

Vilka är hälsofördelarna? 

Hälsofördelarna med en lycklig mage är många och fördelarna med att få i sig pre- och probiotika är bland annat: 

  • Ökad absorption av kalcium, järn, fosfor och magnesium;
  • Ökning i avföringsvolymen och tarmens frekvens;
  • Reglering av blodsocker;
  • Ökad mättnad;
  • Minskad risk att utveckla cancer i tjocktarmen och rektal;
  • Sänker kolesterol- och triglyceridnivån i blodet.
  • Stärker immunförsvaret 
  • Bildandet av den nyfödda mikrobiota, vilket hjälper till att minska diarré och allergier.

Hur får jag i mig pre- och probiotika? 

Probiotika kan du få i dig genom att äta syrade livsmedel som surkål, kimchi eller kombucha eller mejeriprodukter med tillsatt bakteriekultur.  

Prebiotika kan du få i dig via frukt och bär. Du kan även få i dig det via baljväxter, bönor, ärtor och linser. 
Ett enkelt sätt att få i sig både pre- och probiotika är via hälsokostpreparat. Tillskott med flera olika stammar ökar chanserna att det blir rätt stam som kommer ner i tarmen. Det finns även probiotika i kapslar som inte löses upp förrän efter några timmar, vilket ger bättre odds för bakterierna att överleva genom magsäcken. Tänk också på att alltid ta probiotika tillsammans med mat, eftersom det ökar överlevnadsförmågan. 

(Man behöver ta tillskott i minst 4–8 veckor för att se effekt och därefter göra en utvärdering. Om det inte gav någon verkan kanske du behöver byta probiotika till en som innehåller andra bakteriestammar.)

Vilket tillskott ska jag då välja? 

Jag rekommenderar att ta ett preparat med både pre- och probiotika och att välja ett som innehåller så många olika bakteriestammar som möjligt så att man prickar rätt. 

Hur märker jag om jag behöver extra probiotika?

När magen krånglar och du får symtom som uppblåsthet och gaser eller om du har kroniska magbesvär som IBS, kan probiotika stötta tarmen. Har man dåligt immunförsvar, eller är väldigt trött, kan probiotika också hjälpa till, men dessa besvär kan även bero på till exempel för mycket stress och för lite sömn, och då behöver man se över hela sin livsstil. 

Så det var lite om en lycklig mage:).

Kommentarer