Varför ärtor i din gröna smoothie?


VARFÖR ÄRTOR I DIN GRÖNA SMOOTHIE?
 
Gröna ärtor är kanske inte det första man tänker på när man pratar om gröna smoothies men gröna ärtor är en baljväxt som innehåller massor av nyttigheter som vitaminer, mineralämnen och protein.  Gröna ärtor är heller ingen dyr historia. De är billiga att köpa och du hittar dem i frysdisken, på konservburk och torkade. Själv använder jag frysta ärtor som jag brukar köpa på Willys. 
 
Så vad är det då för nyttigheter ärtor innehåller? 
 
Gröna ärtor är bland annat en utmärkt källa till mineralämnet molybden som behövs för proteinomsättningen då proteiner bryts ner men också för bildandet av röda blodkroppar. Brist på molybden tros leda till en ökad risk för strupcancer, karies och impotens.
 
Gröna ärtor innehåller också en hel del fiber och tiamin, vilket gör att de mättar länge och hjälper ämnesomsättningen. Fiber är kolhydrater som inte bryts ner vid matsmältningen och är viktiga för att våra tarmar ska fungera normalt.Tiamin kallas också för vitamin B1 och hjälper kroppen vid ämnesomsättningen av protein och kolhydrater. Gröna ärtor är en bra källa till tiamin och innehåller 0,21 mg per 100 g ärtor. Brist på tiamin är ovanligt med kan leda till sjukdomar. Det dagliga behovet varierar utifrån kön och ålder, men ligger kring 1 milligram. 
 
Ärtor innehåller även en del protein, omkring 5 gram per 100 gram. Proteinerna i sig är så kallade ofullständiga proteiner, så tänk på att kombinera ärtorna med andra livsmedel för att maxa näringsinnehållet.
 
Så frånsett att ärtor innehåller en mängd vitaminer så som C-vitamin och vitamin K som behövs för att bygga upp brosk- och benvävnad och hålla dig frisk får du också i dig protein och fibrer och allt för en billig peng. 
 
Och sist men inte minst innehåller gröna ärtor en imponerande andel folat, cirka 83 mikrogram per 100g som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar och är särskilt viktigt om du är eller försöker bli gravid. Får du inte i dig tillräckliga mängder kan du få blodbrist. 
 
Så kort och gott ärtor är bra alternativ till grönkål, broccoli och spenat i era smoothies. 
 
/Coach Angelica


Kommentarer