Squats high bar eller lowbar?


SQUATS HIGH BAR ELLER LOWBAR?

Alla från nybörjare till fitnessentusiaster till viktlyftare till idrottare kan dra nytta av knäböj. Det är en funktionell och effektiv övning i underkroppen.

Det finns många olika varianter av knäböj. De kan göras med eller utan vikt. Du kan använda en skivstång, hantlar, kettlebells eller en maskin för att öka belastningen och intensiteten, eller helt enkelt använda din egen kroppsvikt.
 
När du gör knäböj med en bar/stång över ryggen finns det två olika sätt att hålla i stången: högt på den övre ryggstödet eller längre ner på ryggen så som jag gör i videon. 
 
Att känna till skillnaden mellan en hög stångposition och en låg stångposition är viktigt då det kan påverka vilka muskler som arbetar. 
 
Fördelarna med ett hög stavhäftning/highbar
 
Det är en lämplig övning att göra om du letar efter styrka och muskelmassa i dina quadriceps, musklerna på lårens framsida. Det är bäst för dem som har god fotledsrörelse eftersom knäna måste gå längre framför vristarna för att komma ner i en knäböjsläge.
 
Det lägger också mindre stress på nedre delen av ryggen och är lättare att hålla sig balanserad än i en låg barrkorta. Baren är naturligtvis över mittfoten från början. 
 
Fördelarna med en låg stavhäftning/lowbar 
 
Denna squat-stil fokuserar ansträngningen mer glutor, hamstrings och ryggförlängare.
 
Denna position lägger mindre stress på quadriceps och mer tonvikt på de bakre kedjemusklerna. Därför är det idealiskt för de som vill bygga sina glutor/rumpa och bättre aktivera hamstringarna. Fler muskler rekryteras med denna version. Dessutom kan en låg stavhäftning vara bra för dem med begränsad ankelrörlighet eftersom knäna inte behöver röra sig framför vristarna lika långt, vilket minskar flexionsvinkeln. Det sliter även mindre på knäna. /Coach Angelica 


Kommentarer