Vi rekommenderar kosttillskott men med försiktighet

VI REKOMMENDERAR KOSTTILLSKOTT MEN MED FÖRSIKTIGHET

Vi rekommenderar ju en del kosttillskott och de flesta kosttillskott som säljs i Sverige kan du som vuxen och frisk äta utan risk. Men det finns också kosttillskott som av olika anledningar kan vara skadliga. Det är därför viktigt att komma ihåg att de allra flesta inte har något behov av att äta kosttillskott. Om man ändå som vi  äter kosttillskott, då jag (Coach Angelica) till exempel kan vara lite slarvig både med att äta fisk och kött och därför försöker säkerställa att få i mig tillräckligt med protein och omega-3, så bör du vara noga med vilka kosttillskott du väljer.


Så vad är då kosttillskott?

Kosttillskott klassas som livsmedel och är koncentrerade källor till näringsämnen eller andra ämnen. De intas till exempel som pulver, tabletter, kapslar och ampuller. Verksamma ämnen i kosttillskott kan bland annat vara vitaminer och mineraler, aminosyror, växter och växtextrakt eller ingredienser med animaliskt ursprung, till exempel fiskolja.


Livsmedelsverkets råd är att:


  • Överdosera inte kosttillskott. Genom att äta kosttillskott kan man få i sig enskilda ämnen i skadliga mängder. Intag av flera olika slags kosttillskott samtidigt ökar risken för överdosering. Det ökar även risken för oönskade samverkanseffekter.
  • Använd inte kosttillskott tillsammans med läkemedel utan att rådgöra med din läkare.
  • Använd inte kosttillskott istället för läkemedel.


Risker livsmedelsverket bland annat listar är:


  • Överdosering
  • Giftiga ämnen. Kosttillskott marknadsförs ibland som "naturegna" och "fria från kemikalier" för att de inte ska verka farliga. Men sanningen är att flera mycket giftiga ämnen kommer från växtriket. I växtbaserade kosttillskott kan det också vara svårt att säkerställa det faktiska innehållet eftersom den kemiska sammansättningen kan variera både mellan växter och inom växten. Dessutom finns också risk för förväxling av arter och för förorening av annat växtmaterial
  • Föroreningar, oönskade ämnen och odeklarerade substanser. Det finns kosttillskott som kan vara förorenade med tungmetaller, andra oönskade ämnen eller för höga halter av mineraler och vitaminer. I undersökningar har exempelvis ayurvedaprodukter innehållit höga halter av arsenik, bly och kvicksilver. Vid provtagningar av olika slags kosttillskott har det också hittats odeklarerade ämnen som till exempel läkemedel, hormonliknande ämnen och höga halter av koffein.
  • Oönskade effekter av kombinationen kosttillskott och läkemedel. En del kosttillskott och läkemedel kan påverka varandras effekt om de tas samtidigt. Denna påverkan kallas för interaktion. Det finns ett antal kända interaktioner mellan kosttillskott och läkemedel. Bland annat kan upptag, omsättning och nedbrytning av läkemedel påverkas av substanser som kan finnas i kosttillskott. - Risken för negativa hälsoeffekter vid användning av kosttillskott och läkemedel samtidigt bedöms vara större jämfört med att äta vanliga livsmedel tillsammans med läkemedel.
  • Särskilda riskgrupper. Man kan vara särskilt känsliga för olika ämnen under olika perioder i livet. Möjliga riskgrupper är foster, spädbarn, barn, gravida och äldre personer. Många fysiologiska funktioner försämras gradvis vid hög ålder. Personer kan även ha en ökad känslighet till följd av vissa sjukdomar eller genetisk variation. Vissa livsstilsfaktorer som rökning, kostvanor eller motionsvanor kan eventuellt påverka känsligheten för oönskade ämnen.


För gravida finns särskilda råd om kosttillskott.


Vi coacher är själva oerhört noggrann med vad vi använder i kosttillskotts väg. De produkter vi rekommenderar är produkter som vi använt under många år.


/ Coach Angelica






Kommentarer