GRÖN SMOOTHIE MER ÄN BARA EN GRÖN DRINK, GRUNDRECEPT MED JONAS KOCKEN ANDERSSON



Gröna smoothies, mer än bara en grön drink.


Om du bara ska göra en enda hälsoförändring i ditt liv så rekommenderar vi att du ska börja dricka 1-2 gröna smoothies om dagen. En grön smoothie är gjord på olika sorters frukter, bär och grönsaker som med vatten sedan körs i mixer till en slät och len konsistens.


Det har aldrig varit så lätt att få i sig grönt så snabbt och enkelt med alla de viktiga näringsämnena. För erkänn, det är inte roligt att äta så stora mängder grönt. Allt i naturen går att använda så länge det inte är giftiga blad, så du kan så gott som plocka från trädgården.

Tänk på Schimpansen. Den delar ca 99,4% av sina gener med människan, men deras diet är väldigt olik från vår. Den största skillnaden är att schimpanserna konsumerar betydligt mer gröna blad än vad vi gör. Mörkgröna blad är de enda grönsaker som hjälper dem att bibehålla sin vikt, styrka och goda hälsa även om det är det enda de äter, men nu säger jag inte att ni ska sluta äta kött för vi älskar kött.


Du kan förbereda en stor mängd på morgonen som du sen dricker under en hel dag. Förvara den i kylen eller på annat kallt ställe.


Fördelar med Gröna Smoothies:


• Gröna blad är bland de mest kompletta näringskällorna för människor

• Tillför massvis med näring men lite kalorier

• Alkaliserar kroppen

• Ökar produktionen av saltsyra (de flesta har för lite saltsyra)

• Minskar sötsuget

• Den passar optimal till ett modernt levnadssätt. Beredningen går snabbt och kan anpassas efter egen smak och tycke.

• Ger en mättnadskänsla som håller den mesta delen dagen

• Ger energi utöver dess like

• Den är ett bra alternativ till ett mellanmål

• Gröna blad innehåller så gott som inget fett och enbart lite kolhydrater med en stor mängd vitaminer, mineraler, växtämnen och essentiella aminosyror. Även i rotfrukter såsom morötter, rädisor och rödbetor är innehållet av vital ämnen betydligt högre i de gröna bladen än i de delarna vi brukar äta. 


Vad för grönt kan du då använda?


Använd helst ekologiska grönsaker. Avsaknaden av besprutningsmedel och andra giftiga kemikalier är bara en av flera fördelar.

Som sagt, du kan plocka från trädgården eller varierar mellan grönsallad, isberg, endiver, grönkål, mangold, vattenkrasse, ärtskott, blasten från rädisor, morötter och rödbetor, alla gröna örter från persilja, oregano, gräslök till dill. Du kan även använda avokado, groddar, gurka, selleri och ″ogräs″ som nässla, groblad, maskrosblad, kirskål.


Variera de gröna bladen du använder. Bladgrönt innehåller små mängder av alkaloider. Små kvantiteter av alkaloider skadar inte, det till och med stärker immunsystemet. Men om du använder bladkål, spenat eller vilken annan slags bladgrönt under flera veckor utan variation så kommer samma slags alkaloider att ackumulera i din kropp och orsaka oönskade symptom på förgiftning. Det är inget du egentligen behöver oroa dig för så länge du varierar det gröna. Använd även groddar ibland i dina smoothies för att öka näringsvärdet ännu mer.


Grönt innehåller näring som mineraler, tex järn, kalcium, fosfor, kalium, lutein och bl.a magnesium som de flesta av oss får för lite av. Magnesium är viktigt för hjärtat, tarmarna, musklerna och nervsystemet, vi kan bli nervösa och lite spattiga när musklerna och nerverna inte får sitt. Samt extra mycket vitaminer som A-vitamin (betakaroten).


Frukt kan du använda vad du vill och till eget tycke men försök alltid ha i en frukt som Kiwi (med skal), mango, banan, ananas, melon, bär äpple, päron och en citrusfrukt (hela inte bara saften) som apelsin, lime eller citron. Smaksatt med kanel, ingefära, gurkmeja, vanilj, vitlök eller chili. Banan använder du beroende på om hur mycket kolhydrater du vill få i dig. Du varierar ditt kolhydrat intag beroende på hur mycket du tränar. Det är detsamma med frukt, använd helst ekologiskt när det går. Du behöver inte variera frukten i dina gröna smoothies. De vanligaste frukterna har väldigt lite eller inga alkaloider och kan därför inte orsaka samma gift reaktioner som bladgrönt.

Ta i ingredienserna i rätt ordning. Om du har något mer hårt eller svår blandat som ska i, se då till att blanda i det med vätskan i början. Kör inte för länge men tillräckligt länge för att det ska bli en slät dricka. Låt den stå i en halv minut. Mixar du den inte tillräckligt länge så bryter du inte ner näringsämnena tillräckligt och har du igång den för länge och blir för varm så kan det påverka känsliga näringsämnen.


Se till att det går cirka 20 minuter före eller 20 minuter efter du druckit din smoothie innan du äter något. Drick din smoothie ensam och inte som en del av en måltid för att få mesta möjliga närings fördel av din gröna smoothie.


Grundrecept på en grön smoothie


Använder ca 60% grönt med 40% frukt men du finner snabbt vad som passar dig. Grundregel är ca 100g en stor handfull grönt ca halva mixern, med 1-2 frukter som tex en banan och ett äpple ca 100-200g, en citrusfrukt som citron, en smak som ingefära och vatten. Använd max 6 ingredienser, håll det enkelt.


Exempel:


En handfull spenat eller grönkål, halv avokado, 1/4 del avokado kärna (innehåller stora mängder antioxidanter) hel citron, persilja, ingefära, färsk gurkmeja blåbär. Efter träningen en till fast utan avokadon men med agave sirap istället. 


I princip fungerar alla mixers, men desto kraftfullare desto bättre, helst över 1000 watt. En riktig bra mixer bryter upp växtcellernas väggar, cellulosan och därigenom kan näringsämnena lättare tas upp av kroppen, vilket ger den en perfekt krämig konsistens och blir lättsmältbar.

Se alltid till att ha en stor laddning portions förpackade påsar med frukt i frysen och grönt som spenat och grönkål i kylen med citrusfrukter och annan frukt. Det gör det svårare att dras till den mörka sidan och gå ner i affären och handla något annat osunt.


/Coach Jonas kocken Andersson.



Kommentarer