DET HANDLAR INTE OM KALORIINTAGET UTAN OM VAD DU ÄTER



En ny studie som Kostfonden har gett anslag till är nu publicerad. Den handlar om kost vid fetma och resultaten utmanar flera etablerade teorier inom kostområdet. Trots att deltagarna uppmanades att äta ett normalt kaloriintag gick de ner mycket i vikt.

Studien var randomiserad, där tre grupper följde tre olika kostupplägg: en strikt lågkolhydratkost rik på mättat fett; en traditionell lågfettkost med mycket grovt mjöl; och en så kallad cellulär lågfettkost där råvaror som potatis, frukt och spannmål åts utan att mosas, pressas eller finfördelas.

Det ingick i stort sett inget tillsatt socker i något av kostuppläggen. Dessutom låg kaloriintaget i alla grupper på en i princip normal nivå: 2000 kalorier per dag för kvinnor och 2500 kalorier per dag för män. Trots det gick de ner i genomsnitt 6-8 kilo i vikt under året som studien pågick och inte minst minskade det ohälsosamma bukfettet och leverfettet hos deltagarna.

En orsak skulle kunna vara att så länge du drar ner på tillsatt socker och ultraprocessad mat, och primärt äter mat som är baserad på bra råvaror, så spelar det mindre roll vad du äter, säger Simon Dankel.

En sådan slutsats ligger i linje med flera andra studier som har publicerats de senaste åren. 

En av dem är den så kallade DIETFITS-studien från Stanforduniversitetet i USA. I den fick deltagarna äta antingen en lågkolhydatkost eller en lågfettkost, som båda var baserade på naturliga råvaror. Båda kostuppläggen innehöll mycket grönsaker och deltagarna skulle minimera mängden tillsatt socker, vetemjöl och annan ultraprocessad mat. Trots att ingen behövde räkna kalorier gick deltagarna ner i genomsnitt 5–6 kilo i vikt under det år som studien pågick och det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna.

Resultatet tyder på att alltmer talar för att vården har siktat mot fel mål när det gäller att hjälpa folk att gå ner i vikt. Tidigare har mycket handlat om att drastiskt begränsa kaloriintaget, men det är sannolikt dags att skifta fokus till kvaliteten på maten. Äter vi mat av bra kvalitet tycks de flesta automatiskt äta lagom mycket.

Läs mer om koststudien;

https://www.kostfonden.se/carbfunc/


Kommentarer