ATT RÄKNA KALORIER KOMMER ALDRIG LÖSA PROBLEMET

Vanor och beteenden. 

Vanor och beteenden styrs av personlig identitet med en uppsättning omedvetna föreställningar som finns långt under ytan av våra medvetna tankar. Det går så klart att minska kalorier och träna bort allt fett på några månader om man är villig att kämpa och lida för det en tid. Men tills man tar itu med vad som händer i sitt omedvetna, kommer man alltid att återgå till sin tidigare form och ofta hamna värre form än när man började.

Överätande är en amygdala-baserad reaktion som är grundad i stress, rädsla, en inlärda associativa vanan att mat kommer att bota denna obekväma känsla. Det är ett sinnestillstånd som behöver åtgärdas genom att skapa ett nytt sinnestillstånd. Att bara säga åt någon att inte äta eller äta mindre är som att säga åt ett barn att inte äta lördagsgodiset framför dem. Det fungerar helt enkelt inte, vi vill ha det vi inte får. Detta konsument paradigm är inbyggt i vårt undermedvetna och i vår kultur från det att vi föds. Sara mår inte bra; ge henne lite glass. Kalle är ledsen; ge honom en kaka för att få honom att må bättre. Johan gjorde bra i skolan; ge honom godis. För att göra en förändring behöver man antingen en ny och positiv copingstrategi, eller så behöver man bli mycket bättre på att hantera stress. I grunden behöver man båda.

Att räkna kalorier kommer ALDRIG att lösa problemet med att äta för mycket, i de flesta fall har det visat sig att räkna kalorier ökar hetsätningen och faktiskt minskar mängden aktiv rörelser. Det har länge varit inne att räkna kalorier, jag har själv varit så bra på att räkna kalorier att det räckte för mig att se på tallriken. Även om det kan vara användbart i vissa fall är det verkligen inte det första steget för att permanent tappa fett. Varför är det då ingen som ifrågasätter detta paradigm? Att tappa kalorier verkar vara logiskt vettigt i teorin, och för tränare som inte tänker djupare eller faktiskt arbetar med riktiga kunder, men det håller inte i längden. Över 95% av människor som går ner i vikt kommer att gå upp igen inom ett år. Kaloribegränsning fungerar helt enkelt inte eftersom det inte åtgärdar orsaken till över ätandet.

Att överäta är ett sinnestillstånd. Ett mönster som sker i sinnet och med tiden inträffar detta mönster allt oftare. Att bryta detta mönster kräver att man skapar ett nytt sinnestillstånd genom fyra sätt: Andning, meditation, rörelse, kunskap. 

Ingen mat är idealisk, våra kroppar reagerar olika till olika mat källor vid olika tidpunkter. Vad är perfekt för mig behöver inte att vara perfekt för dig. Det som är idealiskt för mig nu behöver inte nödvändigtvis vara idealiskt för mig om 6 månader. Våra kroppar har olika genetiska uppsättningar, våra hormoner är olika och är under ständig förändring, vår mikrobiom är annorlunda, vår stress och inflammationer är olika, vår förmåga att syntetisera protein är annorlunda, våra fysiska behov är olika, till och med årstiderna påverkas oss olika.

Ingen kost är universellt bra eller dåligt det gäller att äta intuitivt, vara uppmärksamma på kroppen signaler och skapa nya vanor. Att vänja sig vid att vara hungrig, bli bekväm att vara hungrig, var medveten om att hunger är din bästa vän vid fettförlust. Det är inget fel med att vara hungrig, man dör inte, svimmar eller tappar alla muskler för att man inte äter. Det är endast en signal. 

De få riktlinjer jag har är att minimera inflammation och kontrollera insulinet. Jag tar bort den mat som triggar dem. De värsta bovarna tenderar att vara: gluten, spannmål, majs, soja, vegetabilisk olja, bekämpningsmedel, majssirap och mejeriprodukter. Men återigen, det finns människor som kan komma undan med dessa men det finns liten fördel med att äta dem även om det inte nödvändigtvis behöver uteslutas helt. 

Jag har hört alla ursäkter som finns om varför man "inte kan", varför man inte gör det, varför tiden är inte rätt, eller till och med varför man inte gillar att träna.

Dessa ursäkter kan vara ett omedvetet val och okunskap för att undvika att sätta upp mål och riskera att misslyckas. Det går inte att misslyckas om man inte sätter mål, eller hur?

Jag tror på att se inåt och komma i kontakt med oss själva, vi har sanningen inom oss oavsett hur andra lever, äter eller ser ut istället bör man lära sig respektera sin kropp och acceptera den som den är och ta hand om den så bra man bara kan. Vi är gjorda för att röra på oss. En viktig del är att man inte tränar för att bränna kalorier eller förändra kroppen. Utan att man hittar en träningsform som man gillar.

/Coach Jonas kocken Andersson





Kommentarer