WINHOF-METODEN OCH ISBAD

Jag har provat Winhof-metoden (WHM) och isbad i havet sen i vintras, men sen det har blivit för varmt att bada utomhus har det fått bli WHM samt kalldusch varje dag hemma den senaste månaden. Det är inte rikligt detsamma men som tur har en vän byggt ett eget isbad som det var premiär dopp i helgen. Jag har fått höra många skratt och kommentarer om mitt isbadande men som vanligt så gör jag inget utan en vetenskaplig grund, hur tokigt det än kan verka. Så här kommer en kort sammanfattning av vad forskningen säger om WHM och isbad. 

Wim Hof-metoden.

Wim Hof är en nederländsk äventyrare, föreläsare och hälsocoach som har utvecklat en metod som kallas “the Wim Hof method” (WHM). Metoden utgår från en kombination av köldterapi, andningsövningar och meditation som utförs enligt ett program, dagligen eller enligt individuell anpassning. Utöver det vetenskapliga underlag som redan stödjer de tre individuella komponenterna (köldterapi, andningsövningar och meditation) har ett akademiskt medicinskt intresse uppstått kring Hof och hans metod sen början av 2010-talet. Hof har via sin metod WHM lyckats uppnå en förmåga att viljemässigt dämpa sitt eget immunförsvar och hämma excessiva endogena inflammatoriska reaktioner. 

I studier både på Wim Hof själv och försöksgrupper han tränat i metoden, har forskare funnit belägg för att metoden kan användas för att viljemässigt dämpa immunologiska reaktioner och att öka immunförsvarets generella funktion genom ett ökat antal vita blodkroppar. Genom det kan excessiv och patologisk inflammatorisk benägenhet dämpas samtidigt som immunförsvaret totala funktion stärks via ökad Leukocytproduktion.

Förmågan att dämpa inflammatoriska processer är intressant inte bara för de diagnoser där patologisk och/eller kronisk inflammation är en central del av den kända sjukdomsbilden. Inflammation är ett komplext system i kroppen som samspelar med flera system på flera olika nivåer, såsom hjärna och gastrointestinal bioflora. En stark koppling mellan inflammation och till exempel affektiva syndrom såsom ångest och depression har blivit alltmer tydlig det senaste decenniet. 

Köldterapi/isbad.

Det finns i dagsläget ett tydligt stöd för att köldterapi bidrar till att dämpa inflammatoriska processer i kroppen. Studier visar på en signifikant ökning av välmående och livskvalitet till följd av 10 pass av köldterapi hos patienter med antingen smärta från ryggraden eller sjukdom i perifera leder. Dessa effekter var dessutom större ju lägre värden deltagarna hade innan interventionen. Hypotesen är att upprepad exponering för kyla hypotiseras dessutom leda till goda cirkulatoriska effekter genom bl.a. att kylan tvingar de kontraherande musklerna i ytliga blodkärl att jobba. Kortsiktigt orsakar kyla signifikanta sänkningar av: blodflöde, venöst kapillärtryck, syremättnad, hemoglobinförekomst i ytlig vävnad samt nervfortledningshastighet.

Om detta i längden kan träna det aeroba systemet att bli mer effektivt eller stabilt är inte helt klarlagda. Vad som dock kan sägas med säkerhet är att när köldterapi tillämpat på hela kroppen (WBC -Whole-Body Cryotherapy) kan det förbättra återhämtning vid muskulära lesioner som uppstår vid exempelvis träning eller traumatisk skada. Studier visar på att man se att WBC förbättrar återhämtning av prestationsförmåga efter muskelskada. Dessutom har man sett att en sänkt halt av markörer för systemisk inflammation och cellskada samt minskad smärta till följd av WBC vid muskelskada. Utöver detta leder köldexponering till en ökad aktivering av bruna fettceller. Bruna fettceller bidrar till en effektivare termogenes och har dessutom en koppling till reglering av kroppsvikt.

I studier på Hof har man kunnat se att han vid köldexponering haft samma mängd värmebildande brunt fett som unga vuxna, trots att han är betydligt äldre än så. Till följd av detta kan man teoretisera att acklimatisering till kyla leder även till en ökad förmåga att bibehålla en högre mängd av bruna fettceller i kroppens fettkomposition genom åldrandeprocessen. Studier visar på att acklimatisering till kyla kan förbättra kroppens förmåga att rekrytera de bruna fettcellerna i reglering av kroppstemperatur vilket resulterar i ökad upplevd värme och mindre frossa vid köldexponering. Studier visar även på att bruna fettceller och termogenes genom köldterapi i WHM kan vara av vikt även vid problematik såsom övervikt, metabolt syndrom, och åldersrelaterad låg kroppstemperatur.

Ett hinder för många kan vara att många upplever kalla duschar som obehagliga, men oftast försvinner den obehagliga känslan efter man kommit över den första tröskeln. Att kunna möta det initiala obehaget med ett lugnt och stilla sinne är även en viktig del i metoden. 

För att kunna känna välbehag behöver vi gå igenom obehag. För att uppskatta det goda i livet behöver vi upplevt det dåliga. 

/Coach Jonas kocken Andersson 


Kommentarer