ÖKAR OMEGA-3-FETTSYROR GRADEN AV MUSKELPROTEINSYNTES HOS VUXNA?

(Betalt samarbete med Svenskt kosttillskott)

Litteraturstudie av Coach Jonas kocken Andersson

Inledning

 

Omega-3-fettsyror fyller en lång rad funktioner i kroppen. De reglerar den inflammatoriska processen, som blodtryck och det centrala nervsystemets signaler och funktioner. De bidrar även till att cellernas signaler och struktur fungerar och hjälper till att återuppbygga cellmembranen. 


Syfte

 

Syftet med denna studie var att genom en litteraturstudie utvärdera effekten av omega-3-fettsyra tillskott på graden av muskelproteinsyntes hos styrketränande äldre vuxna.  


Frågeställning:


Ökar omega-3-fettsyror graden av muskelproteinsyntes hos äldre vuxna? 

 

Studien är utförd som en litteraturstudie där relevanta vetenskapliga och publicerade studier, utvärderats och dess resultat har analyserats för att besvara studiens syfte. Databaserna Onesearch och PubMed användes med sökorden Omega-3, Fish oil, physical performance, resistance training och adults.

Inklusionskriterier var original artiklar publicerade mellan 2011-2021, peer review artiklar på engelska i fulltext av styrketränande äldre vuxna (30-70 år). Exklusionskriterierna var studier på yngre än 30 och äldre än 70 år, ej i fulltext, ej styrketränande. Studierna relevans bedömdes utifrån artiklarnas titel och abstrakt. 234 studier i Onesearch, 5 studier i PubMed gicks igenom till en början. 30 abstrakt lästes, 21 studier lästes i fulltext, 7 studier baserat på in- och exklusionskriterierna valdes ut till studien efter läst fulltext.


Resultat

 

Utav de 7 studier var 4 av dem RCT studier med varierande resultat, en studie misslyckades med att visa en fördelaktig effekt av omega-3-fettsyror på muskelmassa hos män och kvinnor som i 19 veckor fick utföra styrketräning två gånger i veckan. Ingen av grupperna ökade signifikant i muskeltvärsnitt efter studieperioden. Dessa resultat strider mot den övriga litteraturen, vilket visar att äldre individer uppnår bra resultat i markörer för muskelmassa genom styrketräning. Detta väcker frågor om styrketräningsprogrammet var tillräckligt utmanande för att åstadkomma hypertrofiska anpassningar 

 

I en studie av Juri  2011 som  undersökte hypotesen att omega-3-tillskott minskar inflammation orsakad av träning med bicepscurl. 11 friska vuxna män och kvinnor fick utföra bicepscurls vid två tillfällen, en gång efter 14 dagar av begränsat intag av omega-3 samt efter 7 dagar av ett intag av 3000 mg  omega-3-tillskott av per dag. Före och 48 timmar efter träning bedömdes tecken på inflammation genom att mäta graden av ömhet, svullnad och temperatur.

Inflammation i armarna ökade som svar på träning i kontrollstudien. Mängden ömhet var 15% mindre i omega-3 studien. Omkretsen i armarna ökade efter träning i kontrollstudien men inte i omega-3 studien. Det finns dock en skillnad mellan försöken. Arm volymen och hudtemperaturen förändrades inte som svar på träning i något av försöken. Detta tyder på att omega-3-tillskott minskar graden av ömhet, som är en markör för inflammation efter träning. Dessa resultat tyder på att omega-3-tillskott minskar graden av ömhet efter träning och därigenom underlättar återhämtningen hos individer, allt från hårt tränande idrottare till stillasittande personer eller patienter som börjat träna eller genomgår medicinska behandlingar som sjukgymnastik eller hjärtrehabilitering. 

 

De övriga studierna visade på en ökning av muskelproteinsyntes efter omega-3-tillskott var större hos äldre jämfört med hos yngre individer. Hos äldre verkar det vara mer säkert att omega-3 kan förstärka det anabola gensvaret på ett proteinintag. Det gäller både i vila utan styrketräning och efter ett träningspass. 

 

Begränsningar 

 

Potentiella begränsningar med de aktuella studierna är att flera av studierna inte kontrollerade matintag samt att fler markörer än endast omega-3-tillskott undersöktes. Det  gör det svårt att dra kausalitet avseende effekten av omega-3-fettsyror på muskelfunktion. Det är viktigt att kontrollera näringsintaget under studier som fokuserar på muskel anpassningar och särskilt proteinkonsumtion, eftersom det påverkar tillväxten av muskelmassa och fysisk funktion. 

 

Dessutom jämförde andra studier effekten av omega-3-tillskott med en kontrollgrupp utan placebo. Därför kan standardisering av placebo som används i framtida studier vara till hjälp att dra slutsatser om den verkliga effekten av omega-3-tillskott på muskelmassa och styrka, eftersom placebo innehåll kan främja differentiella förändringar i fettsyra fusionen i cellmembranen. 

 

Diskussion

 

Förlust av muskelmassa (sarkopeni) och styrka med åldrande är ett stort hälsoproblem. Styrketräning förbättrar åldrande muskelmassa och styrka, möjligen genom att påverka muskelprotein-kinetik, satellit-cellfunktion och inflammation. Förutom styrketräning har omega-3-fettsyror visat sig lindra åldersrelaterad förlust av muskelmassa och styrka. De har även anti-inflammatoriska och anti-metabola egenskaper som kan påskynda muskelåterhämtningen efter träning. Mekanismerna genom vilka omega-3 skulle kunna bidra till att stimulera muskelproteinsyntesen är idag inte helt klarlagda. En sådan tänkbar mekanism är ökad mängd omega-3-fettsyror i cellmembranen. Protein som fäster i cellmembranen är kopplade till muskelproteinsyntes, ett större intag av omega-3-fettsyror kan öka aktiviteten av dessa proteiner. 

 

Viktigt är att dessa studier har bedömt på äldre vuxna och kan därför inte generaliseras till yngre vuxna. Dessutom finns det motstridiga bevis för huruvida omega-3-tillskott ger en fördelaktig effekt på muskelfunktion hos äldre vuxna. ​

 

Detta gör att denna slutsats är baserad på begränsad data och fler studier behövs innan omega-3-tillskott kan rekommenderas som en beständig strategi för sådana ändamål i klinisk praxis.​

 

Sammanfattning


Sarkopeni kan påverka äldres livskvalitet då rörelse och aktivitet av muskler försämrar den fysiska funktionen. Sarkopeni kan leda till svaghet och för tidig död. 

 

Interventioner som kan övervinna detta anabola motstånd kan eventuellt förhindra eller bromsa utvecklingen av muskelförlust med åldrandet. 

Studier indikerar på att omega-3-fettsyror från fiskolja kan vara ett möjligt användbart terapeutisk medel för behandling och förebyggande av sarkopeni då Omega-3-fettsyror stimulerar proteinsyntesen och kan därmed öka äldres livskvalitet och möjliggöra ett fortsatt aktivt liv.  

 

Studier visar på att Omega-3-fettsyrors antiinflammatoriska egenskaper kan hjälpa till att lindra musklernas anabola motstånd hos äldre vuxna. Dock är det inte helt känt idag hur effekten av intag av omega-3-fettsyra på muskel proteinets metabolism och hur de påverkar de intracellulära signalvägarna idag inte helt kända. 


Sammanfattningsvis verkar omega-3-tillskott kunna bidra till större muskelproteinsyntes när de tas tillsammans med protein i en måltid, åtminstone om proteinmängden i måltiden är undermålig. Omega-3 verkar även förlänga och förstärka de anabola signaler som sätter igång efter måltid. Dessa effekter är mer påtagliga hos äldre än hos unga. Det visar på en fördelaktig anabol effekt av omega-3 hos äldre vuxna men ytterligare forskning behövs för att dra starkare slutsatser.  

 

Om det är riktigt att omega-3 kan förstärka de anabola effekterna av en mindre mängd protein kan det vara en värdefull upptäckt för äldre. Vi utvecklar en anabol resistens när vi blir äldre, vilket gör att äldre behöver konsumera mer protein för att få en lika stor muskeluppbyggande effekt som hos unga vuxna. Om omega-3-fettsyror kan återställa den anabola känsligheten av proteinintag, skulle det betyda att äldre inte behöver konsumera en lika stor mängd protein för att stimulera muskelproteinsyntesen.  


Vår rekommendation på Sculptera fitness är att du köper Möllers Omega 3 då vi coacher är oerhört noga med vad vi använder och själva har använt just denna under decennier.


MÖLLERS OMEGA 3


/Coach Jonas kocken Andersson



Kommentarer