ALKOHOLENS EFFEKTER PÅ TRÄNING



 Hur påverkar alkohol träningen?


Idag tänkte jag slänga in en bild från gårdagens middag med champagne🥂🥂 och passa på att skriva lite om alkoholens effekter på träningen. Jag är ingen absolutist och predikar inte heller total avhållsamhet från alkohol även om jag själv dricker ytterst sällan, det händer kanske två/tre gånger om året. Så har det inte alltid varit men med åldern tycker jag de negativa effekterna av alkoholen på knoppen och kroppen är alldeles för stora för att det ska vara värt det oftare. Så; 


Alkohol, även i ganska små mängder påverkar kroppen på många olika sätt, vilket kan ge utslag när vi sedan tränar. När vi dricker försämras vår motorik, muskelkraft och reaktionsförmåga. Vi sover också sämre när vi har druckit alkohol, vilket minskar vår återhämtningsförmåga, och risken för vätskebrist ökar med vårt alkoholintag. Ju mer alkohol man dricker desto mer påtagliga blir de negativa effekterna och allra bäst är naturligtvis att avstå från alkoholen helt.


Även om man inte kan kompensera de negativa effekterna av alkohol betyder det inte att träningen inte har någon effekt eller att du bör avstå träningen. Att dricka mycket alkohol och träna är fortfarande bättre än att dricka mycket men inte träna alls. Även om effekten av träningen kommer att försämras av alkoholintaget, försvinner den aldrig helt.

Om du tränar innan du ska dricka är det bra att komma ihåg att din återhämtningsförmåga och förbränning försämras av alkoholen. Om du ska träna efter att du druckit får träningen sämre effekt, men gör ändå nytta. Om du däremot fortfarande känner dig påverkad ska du avstå träningen tills du mår bättre, för att undvika skador


Eftersom alkohol påverkar vår koordination, motorik och reaktionsförmåga bör du undvika träning som utmanar teknik, eller lagsporter där du behöver ha bra överblick. Enklare träningsformer, som ett lugnt löppass eller en cykelrunda är att föredra. Generellt påverkas konditionssporter mindre av alkohol än styrketräning, där effekterna kan sitta i flera dagar efter att du har druckit.


När det kommer till alkoholens effekter på styrketräning så har mängden alkohol stor betydelse. Små mängder alkohol påverkar inte mycket, medan större mängder ger försämrad effekt. Förmågan att bygga muskler påverkas negativt av alkohol. Om man är intresserad av att bli så stor och stark som möjligt så ska man kanske minimera eller till och med eliminera alkoholintaget. Detta hänger ihop med att kroppens tillväxthormoner och testosteronnivåer sänks av alkohol.


Och så slänger vi in lite tips om man ändå känner att man vill ta något glas vin/öl ibland:). 


  •  Använd inte alkoholen som alibi för att inte träna. 
  • Ju mindre du dricker, desto bättre är det för träningen.
  • Välj hellre löpning eller en annan konditionsidrott än lagbollsport eller styrka om du har festat till det.
/Coach Angelica


Kommentarer